Care este rezistenţa betonului (C8/10, C16/20) ? Care este rezistenţa oţelului sau a fierului beton – OB37, PC 52? Care este rezistenţa cărămizii? Urmează un mic rezumat pe înţelesul tuturor, despre ceea ce inseamna rezistenţa unui material  şi care sunt valorile rezistenţei pentru cateva materiale de constructii.

 

 

Înainte de a face o comparație între  diferite materiale, doresc să lămuresc ce este rezistenţa unui material:

Să ne imaginăm un cub 100x100x100mm din materialul X. Peste acel cub punem o placă rezistentă şi rigidă iar după aceea începem să apăsăm cu o forţă pe care o creştem gradual . La un moment dat, acel cub se va rupe (sparge)  – dacă împărţim forţa la care s-a ajuns în momentul spargerii cubului la suprafaţa feţei cubului o să obţinem rezistenţa  materialului X.  De exemplu, să zicem că forţa la care s-a rupt este 3tone (forţa), atunci avem rezistenta de 3tf/10000mm² adică 0,0003tf/mm² sau 0,3kgf/mm², sau 3N/mm², 3MPa, samd.

Analog se procedează şi când dorim să alfăm rezistenţa la întindere a unui material. Să zicem că avem o bară din materialul Y, cu secţiune circulară, Ø20mm. Începem să tragem de capete cu o forţă, pe care o creştem treptat. La un moment dat bara se va rupe – să zicem că forţa a ajuns la 2300kgf -rezistenţa materialului Y este 2300kgf / ((20×20)/4  x 3,14)mm²=2300kgf/314mm² =7,32 kgf/mm².

Unitatea de măsură pentru rezistenţă este unitate de măsură pentru forţă ([tf] – tona forta, [kgf] – kilogram forta, [N] – newton, [kN] – kilonewton)  impartita la unitate de suprafaţă(milimetru patrat [ mm²], centimentru patrat [cm²], metru patrat [m²]). Un newton pe metru patrat este un Pascal  – Pa=N/m².

 

 

 

Unele materiale nu sunt la fel de rezistente la intindere cum sunt la compresiune. Betonul este cel mai important material de construcţie care are o rezistenţă la întindere mult mai mică decât rezistenţa la compresiune. Acesta este motivul pentru care se armează betonul – oţelul din armătură substituie rezistenţa foarte slaba la întindere a betonului simplu. Zidăria are un comportament asemănător cu cel al betonului – are o rezistenţă la compresiune apreciabilă în timp ce nu se poate conta pe o rezistenţă la întindere.

În graficul de mai jos am figurat comparativ rezistenţele unor materiale de construcţii (PC-52, OB-37, beton C16/20, beton C8/10, cărămidă şi lemn de răşinoase) atât pentru întindere cât şi pentru compresiune.